Oblomow

Deel dit

In 2017 hernemen de LAZARUSSEN drie straffe voorstellingen van Russische schrijvers onder de noemer ‘De Russen komen!’: Oblomow, Idioot en Karamazow. Eén keer Gontsjarow, twee keer Dostojewski. Drie joekels van romans met een serieuze staat van dienst.

...volgens de Russische Minister van Onderwijs, 1863: Een van die door de natuur rijkelijk bedeelde maar zorgeloze en luie naturen, die hun leven doorbrengen zonder nut voor anderen en die er niet in slagen hun eigen geluk te grijpen.

...volgens Lenin, 1922: Zelfs na drie revoluties zijn de Oblomows nog steeds niet uitgeroeid (...) en ze moeten gewassen, uitgewrongen, gedroogkuist en uitgeklopt worden gedurende lange tijd vooraleer we ook maar iets zinnigs kunnen doen.

...volgens Stolz, beste vriend van Oblomow: Deeg.

LAZARUS maakte met succes een voorstelling over een romanpersonage dat 150 pagina’s zijn bed niet uitkomt. Als je houdt van slapen in het theater, kom dan kijken!

‘Is Oblomow gewoon theater? Ja en nee dus, het is tableau, roman, toneel, muziek, zelfs een streepje film. Maar bovenal is het een spel met sfeer en tonaliteiten: onweerstaanbaar grappig en existentieel triest is het een verraderlijk inhoudelijke tackle.’ - De Morgen

‘Minstens even goed als het boek.’ - Knack

Speeldata

Reeds gespeelde voorstellingen

Het ARSENAAL Mechelen
Het ARSENAAL Mechelen
Cultuurcentrum Schoten
CC Maasmechelen
CC 't Getouw / Schouwburg Rex Mol
CC De Schakel Waregem
CC Sint-Niklaas / Stadsschouwburg
CC Asse
CC Achterolmen Maaseik
Arenberg Antwerpen
KVS Brussel
Monty Antwerpen

Acteurs

Koen De Graeve
Pieter Genard
Günther Lesage
Ryszard Turbiasz
Joris Van den Brande

Credits

tekst I.A. Gontsjarow

bewerking, spel en vormgeving Charlotte Vandermeersch, Joris Van den Brande, Ryszard Turbiasz, Günther Lesage, Pieter Genard, Koen De Graeve

kostuums Karen De Wolf

vormgeving en techniek Bart Luypaert

productie LAZARUS en Stien Aerts

Tekstuitgave De Russen: Oblomow, Idioot en Karamazow

Ter gelegenheid van hun elfde verjaardag bundelde LAZARUS drie theaterteksten in één exclusief tekstboek. Te koop bij theater arsenaal.