Karamazow
KARAMAZOW. De gebroeders. (U kent hen vast, die van het boek.) Het geslacht Karamazow. Een vader, zijn zonen en hun vrouwen. Een erfenis - uiteraard - , een hoer - natuurlijk - en de vraag: is er leven na de dood?
Geld, Geilheid en God. Waar moet het anders over gaan? Dit is Dostojewski. (U kent hem vast, die van de boeken.) Een Rus. Dus is er drank, zijn er diepe verlangens en hevige gedachten. Alles wat u ook soms hebt, maar dan groter, duisterder, dwazer en schoner. Dit is LAZARUS. Maar dit keer aan de haal met de klassiekste van Dostojewski’s klassieke romans. Wie het boek al kent, zal het herkennen. Wie het niet kent, zal het leren kennen. Wie niet komt, zal niet geweest zijn. En wie niet weg is, is gezien.
'Niemand doet de Russen zo bevlogen en intelligent, zo uitgepuurd en vol heldere kleur, als LAZARUS' - Evelyne Coussens, De Morgen
Speeldata
Reeds gespeelde voorstellingen
Acteurs
Koen De GraeveKoen De Graeve (°1972, Aalst)
Koen De Graeve studeerde in 1995 af aan Studio Herman Teirlinck. Koen werkte met diverse theatergezelschappen waaronder Toneelhuis, Olympique Dramatique, de Onderneming (voorloper van LAZARUS), KVS en de Kakkewieten. Voor LAZARUS schreef en speelde hij mee aan en in Wegens Succes Verlengd, Wat is Drinken?, Oblomow en Idioot. Verder speelde Koen in diverse films en tv-series zoals Dagen Zonder Lief, Los, Loft, Van Vlees en Bloed, De Helaasheid der Dingen, Tot altijd, Halfweg e.a. In 2010 en 2012 kreeg hij een televisiester voor zijn rol in respectievelijk Van Vlees en Bloed en De Ronde. In 2010 won hij de Ensor van Beste Acteur op de Vlaamse Filmprijzen. In 2015 toerde met zijn muziekband De Post, naar aanleiding van hun plaat Naar Frankrijk.
In het seizoen 2016-2017 stapte Koen met het collectief LAZARUS (Pieter Genard, Joris Van den Brande, Ryszard Turbiasz, Charlotte Vandermeersch en Günther Lesage) mee in het nieuwe verhaal van ARSENAAL/LAZARUS. In 2016-2017 was hij te zien in Orde van de Dag, Met argumenten kan je iederéén overtuigen, Oblomow, Wat is drinken?, Idioot en Karamazow. In 2017-2018 maakt LAZARUS Absurde Held, geïnspireerd door leven en werk van Albert Camus. Hiermee toeren ze bijna 4 maanden door Vlaanderen. Begin 2019 volgt Bagaar, een coproductie van ARSENAAL/LAZARUS en Toneelhuis.
Koen werkte in 2019-2020 mee aan en speelde in de nieuwe LAZARUS-creatie Iemand moet het doen, i.s.m. filmmaker Robbin Rooze. Door de coronacrisis werd deze productie uitgesteld naar het najaar van 2021. Daarnaast was hij dat seizoen te gast met Locke, een productie van Compagnie Cecilia. In 2020-2021 speelde hij ook Oresteia van hetpaleis/Simon De Vos. Tijdens 2021-2022 bracht Koen samen met de LAZARi een nieuwe bewerking van een klassieker van Dostojevski, Misdaad en straf, waarmee ze twee seizoenen lang uitgebreid door Vlaanderen toerden. In het seizoen 2022-2023 werkte hij samen met componist Peter Vermeersch en het Flat Earth Society Orchestra aan een grootse voorstelling rond de mythologische figuur Orfeus. Met de 15-koppige liveband trok Koen op speelreeks in Mechelen en tournee. Orfeus werd lovend onthaald.
Gedurende 2023-2024 creëerde Koen samen met de voltallige LAZARUS-ploeg, enkele gastactrices en filmmaker Robbin Rooze de voorstelling BLOED en stond hij opnieuw op de scène bij de satirische actualiteitenshow Orde van de Dag. In juni 2024 hernam hij samen met Peter Vermeersch en FES Orfeus, een productie die ook begin dit jaar opnieuw op tournee gaat.
Najaar 2024 stond in het teken van FAUST, een coproductie van theater arsenaal, DE MAAN en deCompagnie, die in het seizoen 2025-2026 opnieuw op reis gaat. In het voorjaar van 2025 maakte Koen samen met de andere LAZARi de voorstelling Boze Geesten, opnieuw een bewerking van Dostojevski. Ook bij Orde van de Dag zal hij opnieuw van de partij zijn.
Contact
Pieter Genard (°1976, Oostende)
Pieter Genard studeerde in 1998 af aan het Brusselse Conservatorium als Meester in de Dramatische Kunst. Samen met Michael De Cock vormde hij kortstondig het Dick Van Landeghem Trio. Daarna was hij als acteur te zien in producties van KVS, Antigone, Het Paleis, Action Malaise… en meermaals bij Braakland/ZheBIlding (ondertussen Het Nieuwstedelijk). Daarnaast ontwikkelde hij geleidelijk zijn eigen creaties zoals de jeugdvoorstelling Vandenhond die geproduceerd werd bij Braakland/ZheBilding. In 2004 zocht hij voor de monoloog Holosofie, of de daad bij het woord vegen (bewerking van Aantekeningen uit het ondergrondse van Dostojewski) onderdak bij De Onderneming. Voor dat gezelschap maakte hij, samen Günther Lesage, het daaropvolgende jaar Het uur van de waarheid. Sinds 2006 maakt hij deel uit van het makers/spelerscollectief LAZARUS (Koen De Graeve, Günther Lesage, Ryszard Turbiasz, Joris Van den Brande en Charlotte Vandermeersch) waar hij meewerkte aan het merendeel van de producties.
In 2014-2015 maakte hij Jawoord (naar Scènes uit een huwelijk van I. Bergman) samen met Lotte Heijtenis, een coproductie tussen LAZARUS en ’t Arsenaal, waar meteen de eerste steen werd gelegd voor de samenwerking tussen het huis en het collectief. Hij is een sturende kracht sinds de aanvang van deze fusie die in 2016-2017 van start ging onder de naam ARSENAAL/LAZARUS.
In 2018 maakte Pieter voor LAZARUS de muziektheatervoorstelling De wereld redden samen met zijn broer Johannes Genard en de jonge actrice Martha Canga Antonio. De voorstelling is nog te zien in november-december 2019.
Tijdens 2021-2022 werkte Pieter samen met LAZARUS aan een nieuwe bewerking van de Dostojevski-klassieker Misdaad en Straf, waarmee ze twee seizoenen lang uitgebreid door Vlaanderen toerden. In 2022-2023 vertolkte hij de rol van schrijver Limonov in Een of andere Rus (arsenaal en Het Kwartier/Freek Mariën), gevolgd door een lange tournee.
Gedurende 2023-2024 creëerde hij samen met de voltallige LAZARUS-ploeg, enkele gastactrices en filmmaker Robbin Rooze de voorstelling BLOED en stond hij opnieuw op de scène bij de satirische actualiteitenshow Orde van de Dag.
In 2024-2025 maakte Pieter samen met de andere LAZARi de voorstelling Boze Geesten, opnieuw een bewerking van Dostojevski. Ook bij Orde van de Dag zal hij opnieuw op de planken staan.
Hij speelde in de films Kassablanka van Guy Lee Thys en Ivan Boeckmans en Dagen zonder lief van Felix Van Groeningen. Op televisie was Pieter te zien in tal van gastrollen en reeksen als Dubbelleven, Deadline 25/2, Cordon II en De Dag. Eind 2019 was hij te zien zijn in War of the Worlds, een coproductie van Canal + en Fox International.
ContactGünther Lesage (°1967, Roeselare)
Günther Lesage studeerde af aan Studio Herman Teirlinck in 1989. Hij richtte na zijn studies o.a. de collectieven PANG! (1991) op en de Vereeniging (1995). Hij was meerdere malen te gast bij o.a. de Roovers, tg STAN en Dood Paard. In 1997 richtte hij samen met o.a. Ryszard Turbiasz de Onderneming op, waarmee hij een 15-tal voorstellingen maakte die speelden in Europa en de USA. In 2006 richtte hij LAZARUS op, samen met Ryszard Turbiasz, Pieter Genard, Joris Van den Brande en Koen De Graeve. Günther acteerde ook voor film en tv in o.a. L’ Impasse de la Vignette, Terug naar Oosterdonk van Frank Van Passel, Anyway the wind blows van Tom Barman, De Indringer van Frank Van Mechelen, Een Ander zijn geluk van Fien Troch, Linkeroever van Pieter Van Hees, Adem van Hans Van Nuffel, Amateurs van Frank Van Passel, Wat Als? van Tim Van Aelst, Eigen Kweek van Joël Van Houbroeck, Halfweg van Geoffrey Enthoven, Plan Bart van Roel Mondelaers en Café Derby van Lenny Van Wezemael, Home van Fien Troch, Chaussée d’Amour van Pieter van Hees en Frank Devos, Generatie B van Pieter Van Hees en De Infiltrant van Joel Van Houbroeck. Voor LAZARUS schreef en speelde hij mee in 19 verschillende producties.
In het seizoen 2016-2017 stapte Günther met het collectief LAZARUS (Pieter Genard, Joris Van den Brande, Ryszard Turbiasz, Charlotte Vandermeersch en Koen De Graeve) mee in het nieuwe verhaal van ARSENAAL/LAZARUS. Hij was dat seizoen te zien in Orde van de Dag, Met argumenten kan je iedereen overtuigen, Oblomow, Idioot, Karamazow en Wat is drinken? In het seizoen 2017-2018 maakt LAZARUS Absurde Held, geïnspireerd op leven en werk van Albert Camus. Met deze voorstelling toert LAZARUS bijna 4 maanden door Vlaanderen. In het voorjaar van 2018 maakt Günther ook deel uit van de cast van Salon Secret, een coproductie van ARSENAAL/LAZARUS, Hof Van Eede en KOPERGIETERY. In het seizoen 2018-2019 speelt en maakt Günther met LAZARUS Rompslomp en Bagaar, een coproductie van ARSENAAL/LAZARUS en Toneelhuis.
Voorjaar 2020 werkte Günther mee aan de nieuwe LAZARUS-creatie Iemand moet het doen, in samenwerking met filmmaker Robbin Rooze. Door de coronacrisis werd deze productie uitgesteld naar het najaar van 2021. Tijdens 2020-2021 creëerde en speelde hij samen met andere LAZARi en gastspelers Stukken van Mensen. In het voorjaar van 2021 ging zijn solovoorstelling Vroeger was de toekomst beter in première, waarmee hij drie seizoenen lang door Vlaanderen reisde en in totaal zo'n 40 voorstellingen speelde. In 2021-2022 bracht hij samen met LAZARUS een nieuwe bewerking van een klassieker van Dostojevski Misdaad en Straf, waarmee ze twee seizoenen uitgebreid door Vlaanderen toerden.
Gedurende 2023-2024 creëerde hij samen met de LAZARUS-ploeg, enkele gastactrices en filmmaker Robbin Rooze de voorstelling BLOED en stond hij opnieuw op de scène bij Orde van de Dag. In het voorjaar van 2024 werkte Günther samen met acteur Greg Timmermans en auteur Stefaan Van Brabandt aan De Miskenden. Seizoen 2024-2025 bracht een nieuwe tournee van De Miskenden. Daarnaast creëerde hij samen met de andere LAZARi de voorstelling Boze Geesten, opnieuw een bewerking van Dostojevski. Ook bij Orde van de Dag zal hij opnieuw te zien zijn. Daarnaast werkt Günther aan een nieuwe voorstelling, TISOVERALIETS, waarvan dit seizoen een try-out gepland staat.
Contact
Ryszard Turbiasz (°1953, Lublin)
Ryszard Turbiasz doctoreerde in theoretische wiskunde aan de universiteit van Warschau. Daarnaast was hij ook als cellist actief en als semiprof wielrenner. In de jaren ‘80 kwam hij naar België en werkte hij er voor diverse Kaaitheaterproducties en voor Needcompany. Daar ontmoette hij zijn kompanen Johan Dehollander en Dirk Van Dijck met wie hij in 1989 het legendarische De Vereniging van Enthousiasten voor het Reële en Universele oprichtte. Verder speelde Ryszard nog bij Maten, de Roovers en richtte hij in 1998 samen met o.a. Günther Lesage de Onderneming op. Voor LAZARUS speelde en schreef Ryszard mee aan en in Wegens Succes Verlengd, Iets Anders!, Wat is Drinken?, Niets is onmogelijk, Idioot, Oblomow, Met Voorbedachten Rade en Stukken van Mensen.
In het seizoen 2016-2017 stapte Ryszard met het collectief LAZARUS (Pieter Genard, Joris Van den Brande, Günther Lesage, Charlotte Vandermeersch en Koen De Graeve) mee in het nieuwe verhaal van ARSENAAL/LAZARUS. Hij was dat seizoen te zien in Orde van de Dag, Oblomow, Wat is drinken?, Idioot en Karamazow. In het seizoen 2017-2018 maakt LAZARUS Absurde Held, geïnspireerd door leven en werk van Albert Camus. Deze voorstelling toert bijna 4 maanden door Vlaanderen. In het seizoen 2018-2019 speelt en maakt Ryszard met LAZARUS Rompslomp en Bagaar, een coproductie van ARSENAAL/LAZARUS en Toneelhuis.
In het seizoen 2019-2020 werkte Ryszard mee aan de nieuwe LAZARUS-creatie Iemand moet het doen, in samenwerking met filmmaker Robbin Rooze. Door de coronacrisis werd de productie uitgesteld naar het najaar van 2021. Gedurende 2020-2021 speelde en creëerde hij samen met andere LAZARi en enkele gastspelers Stukken Van Mensen. In 2021-2022 ging hij op tournee met de LAZARUS producties Iemand moet het doen en Misdaad en Straf, een nieuwe bewerking van een klassieker van Dostojevski waarmee LAZARUS twee seizoenen door Vlaanderen reisde.
In 2023-2024 creëerde hij samen met de voltallige LAZARUS-ploeg, enkele gastactrices en filmmaker Robbin Rooze de voorstelling BLOED en stond hij opnieuw op de scène bij de satirische actualiteitenshow Orde van de Dag. Seizoen 2024-2025 bracht Boze Geesten, waarin Ryszard samen met de andere LAZARi opnieuw een werk van Dostojevski bewerkte. Ook bij Orde van de Dag zal hij opnieuw te zien zijn.
ContactJoris Van den Brande (°1979, Wilrijk)
Joris Van den Brande studeerde in 2002 af aan het RITS in Brussel. Hij werkte o.a. met Action Malaise, BRONKS, KVS, theater Antigone en HETPALEIS. Samen met Sven Ronsijn en Dominique Collet richtte hij in 2008 het theatercollectief TANK! op. Hij schreef samen met Jan Sobrie Zolderling dat geselecteerd werd voor het Theaterfestival in 2003, en Puebermensj voor HETPALEIS. Daarnaast schreef hij ook Accident 2001, Everything you know is wrong, George Total, Miss Mie en Enkele reis. Samen met Joost Vandecasteele schreef en speelde hij Sorry voor alles (2013) tijdens het jongerenfestival BRONKS XL. Voor LAZARUS schreef en speelde Joris in zowat elke voorstelling, behalve in de monoloog Force Majeure, in het LAZARUS-debuut Het uur van de waarheid en Idioot.
In het seizoen 2016-2017 stapte Joris met het collectief LAZARUS (Pieter Genard, Günther Lesage, Ryszard Turbiasz, Charlotte Vandermeersch en Koen De Graeve) mee in het nieuwe verhaal van ARSENAAL/LAZARUS. Hij was te zien in Orde van de Dag, Oblomow, Wat is drinken? en Karamazow. In het seizoen 2017-2018 maakt LAZARUS Absurde Held, geïnspireerd door leven en werk van Albert Camus. Deze voorstelling toert bijna 4 maanden door Vlaanderen. In het voorjaar van 2018 maakt Joris ook deel uit van de cast van Salon Secret, een coproductie van ARSENAAL/LAZARUS, Hof van Eede en KOPERGIETERY. In het seizoen 2018-2019 speelt en maakt Joris met LAZARUS Rompslomp en Bagaar, een coproductie van ARSENAAL/LAZARUS en Toneelhuis. Hij is ook te gast met Geef mijn hand terug, de familievoorstelling die hij samen met Joris Hessels maakte voor BRONKS.
Najaar 2019 stond in het teken van een nieuwe tournee door Vlaanderen met Salon Secret. In het voorjaar van 2020 was Joris opnieuw te gast in Mechelen met de BRONKS familievoorstelling Clash, dit keer een samenwerking tussen Joris en Joost Vandecasteele. Tijdens 2020-2021 creëerde en speelde hij samen met andere LAZARi en enkele gastspelers Stukken Van Mensen (LAZARUS). Daarnaast maakte hij deel uit van de cast van Een of andere Rus (arsenaal en Het Kwartier/Freek Mariën), dat door de coronacrisis enkel via livestream te zien was en pas in 2022-2023 eindelijk voor live publiek werd opgevoerd.
In 2022-2023 werkte Joris samen met Freek Mariën en Carl von Winckelmann (Het Kwartier) aan Freedom Club. De voorstelling ging in première op TAZ#22 en reisde daarna door Vlaanderen, met een speelreeks in Mechelen. Zowel de tekst als zijn acteerprestatie werden lovend gerecenseerd. In 2023-2024 volgde een tweede tournee. Gedurende 2023-2024 creëerde hij samen met de voltallige LAZARUS-ploeg, enkele gastactrices en filmmaker Robbin Rooze de voorstelling BLOED en stond hij opnieuw op de scène bij de satirische actualiteitenshow Orde van de Dag.
Najaar 2024 brengt FAUST, een coproductie van theater arsenaal, DE MAAN en deCompagnie, waarin Joris zowel creëerde als speelde. In het voorjaar van 2025 maakte hij samen met de andere LAZARi de voorstelling Boze Geesten, opnieuw een bewerking van Dostojevski. Ook bij Orde van de Dag zal hij van de partij zijn.
ContactCredits
naar F.M. Dostojewski
bewerking en spel Koen De Graeve, Pieter Genard, Günther Lesage, Ryszard Turbiasz, Joris Van den Brande, Ariane van Vliet, Charlotte Vandermeersch
kostuums Karen De Wolf
vormgeving Bart Luypaert
techniek Anton Van Haver, Helmi Demeulemeester, Bram Corneillie